Ett speciellt Varv

I år var det 10 år sedan jag ställde mig på startlinjen i Göteborgsvarvet. Årets varv blev #11 i ordningen, faktiskt också i följd, och dessutom extra kul på flera sätt!

Historien om mitt inträde i löparvärlden skrev jag om i ett tidigare inlägg. Många mil har passerats under fötterna under de 10 år som har gått och många delmål har uppnåtts på vägen. Från de första årens att överleva 21 km på ett någorlunda hedervärt sätt, till att springa under 2 timmar, under 1:50 osv. Alla målen har varit stora att uppnå och gett mig inspiration att träna vidare och bli ytterligare lite bättre till nästa år.

Varvet är numer en milstolpe i kalendern och ett självklart mål under våren. Jag anmäler mig alltid direkt och funderar aldrig på om jag skall springa eller inte. För mig är Varvet alltid en kul upplevelse och ett imponerande arrangemang. Visst är det mycket folk och trängsel emellanåt, men med tanke på hur mycket folk som är i rörelse förundras jag hur väl allting fungerar ändå. Det är väldigt kul att få vara en liten del av världens största halvmara.

Årets Varv blev speciellt kul och lyckat. Träningen under vintern och våren har gått mycket bra och det har blivit fler kilometrar än något år tidigare. Den milda vintern gjorde att det gick lättare att hålla igång löpning under hela det mörka halvåret. Sista veckorna före Varvet stiger jag ur skogen och kör framförallt långintervall på asfalt, 1-, 2-, 3- och 4-tusingar. Det jag märkte tidigt i år var att jag konsekvent låg under 4:30-tempo på intervallerna – det är snabbt för den här farbrorn.

Förra årets 1:41 låg inom räckhåll om bara det inte blev för varmt på Varvsdagen – och det blev ju helt perfekt löparväder! Jag stod längst fram i startgrupp 5 vilket bidrog till att första km gick på 4:20 – ”Lugna ner dig gubbe, det här håller inte”. Säldammsbacken fungerar som en bra temposänkare och därefter försökte jag hålla mig runt 4:40-tempo. Blev lite full i skratt ”Bromsa ner lite och ligg i 4:40-tempo” – ha, ha, jag som aldrig trott att jag skulle kunna springa fortare än i 5-tempo. Bra känsla m a o.

Älvsborgsbron och Eriksberg passerades i bra tempo, kul som vanligt med allt folk och alla band som spelade. Vid TV-huset stod familjen och hejade, vilket alltid ger en kick. Hisingsbron kom och tempot funkade fortfarande och när jag kommer ner mot Nordstaden och ser klockan vid 15 km så står det klart att här finns chansen att komma under 1:40 om jag inte stumnar helt på slutet.

Försöker hålla tempot uppför Avenyn, men det är allt liite segt och framförallt mycket folk. Uppför Vasagatan så känns benen ändå fortfarande pigga och jag springer förbi en hel del löpare här. Linnéplatsen passeras och nu är det inte långt kvar. Klockan vid 20 km ger mig knappt 6 min att fixa 1:40 och det släpper jag f-n inte nu. Skakar upp kroppen i 4:30-tempo sista km och lyckas hålla stilen hyfsat mot kameran (!) innan jag går i mål på 1:39:39 – lycka! På 11 varv har jag blivit en halvtimma snabbare på Varvet, så ge mig 10 år till så … 😉

Kameran – ja! Dagens andra smällkaramell – jag fick förtroendet att hjälpa Varvet med att vara med i reklamfilmen för 2016 års Göteborgsvarv. Kul och hedrande!!! 🙂 Här kan man se hur jag ser ut när jag lyckas ta mig i mål under 1:40 för första gången!

Japp – anmälan är gjord till 2016, går ju inte att motstå efter den reklamen 😉

 

Annonser